Selasa, 15 September 2009

Sup Tulang Stail Ida





BAHANNYA : 

1. ½ kilo tulang
2. 2 bii bawang putih
3. 7 biji bawang merah ( 2 biji untuk digoreng)
4. 5 inci halia ( 2 inci untuk merebus )
5. 2 biji kentang
6. 1 tangkai daun bawang - dihiris
7. 1 tangkai daun saderi - dihiris
8. 1 bungkus rempah sup tulang adabi
9. Rempah penumis
10. Air secukupnya
11. Garam dan gula secukupnya


CARANYA : 

Daging direbus terlebih dahulu dengan 2 inci halia yang telah dititik dan garam, bila mendidih masukkan bungkusan sup tulang adabi dan kentang yang telah dipotong 4. Bawang merah 2 biji dipotong bulat dan digoreng kemudian diketepikan. Bahan 2-4 dikisar terlebih dahulu kemudian digoreng dengan rempah penumis dan dimasukkan ke dalam daging yang direbus kemudian biarkan beberapa ketika. Apabila sup sudah masak, masukkan daun bawang dan daun saderi. Masukkan sup kedalam mangkuk taburkan bawang goreng, daun saderi dan daun bawang dah pun siap.

P/S : Nak lagi sedap buat sambal kicap atau sup diperahkan dengan air limau, sedap. Cuba dulu baru tahu.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

SESEDAP RASA