Selasa, 1 September 2009

Ikan Goreng Sambal Ida



BAHANNYA :

1. 2 BIJI BAWANG MERAH (KECIL)
2. 1 BIJI BAWANG PUTIH
3. 1 INCI HALIA
4. 3 SENDUK BESAR LADA KISAR
5. 1 SENDUK AIR ASAM JAWA
6. GULA DAN GARAM SECUKUP RASA
7. 4 EKOR IKAN SELAR SEDERHANA BESAR
8. MINYAK MASAK SECUKUPNYA

TAMBAHAN : LOBAK MERAH DI POTONG MEMANJANG

CARANYA:

Goreng ikan dan toskannya apabila masak. Sementara ikan digoreng, kisar bahan 1-3 sehingga hancur dan apabila selesai panaskan minyak dan tumis bahan yang telah dikisar, apabila naik bau masukkan lada kisar. Apabila sambal tadi pecah minyak masukkan garam, gula dan air asam jawa kemudian baru dimasukkan lobak merah.

P/S : Masakan ini boleh ditambah dengan bahan perisa lain seperti ajinomoto atau belacan atau kedua-duanya sekali. Tetapi bagi saya bahan-bahan yang disediakan sudah cukup, tak semestinya banyak bahan perasa masakan akan jadi sedap, dan kurang rencahnya akan jadi tak sedap. Apa yang penting air tangan seorang ibu akan sedap juga akhirnya apabila ada keyakinan diri untuk melakukannya. Malah dalam menyediakan apa jua hidangan apa yang penting makanan berkhasiat untuk keluarga.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

SESEDAP RASA