Ahad, 13 September 2009

Daging Dengdeng Ida


BAHANNYA :

1. ½ KILO DAGING LEMBU
2. 2 BIJI BAWANG PUTIH
3. 5 BIJI BAWANG MERAH
4. 3 INCI HALIA
5. ¼ INCI LENGKUAS
6. 4 BATANG SERAI
7. 4 SENDUK LADA KISAR
8. 3 SENDUK KICAP
9. 2 SENDUK MINYAK MASAK
TAMBAHAN :
Peria katak
CARANYA :

Daging direbus. Apabila sudah empuk atau lembut, toskan air dan perapkan daging dengan kicap kemudian ketepikan. Seterusnya kisar bahan 2-6. Untuk memasak, tumiskan bahan yang dikisar hingga naik bau. Kemudian masukkan lada kisar sehingga pecah minyak. Seterusnya masukkan daging yang diperap tadi, beserta dengan lebihan kicap serta peria katak dan biarkan daging dengan api yang kecil, sehingga daging yang berkuah itu menjadi kering. Daging tersebut sudah siap untuk dihidang.

P/S : Rebus daging dengan halia dan garam. Halia dititik dan tidak perlu hancur. Kuah daging ini tidak digunakan lagi, setelah merebus daging selesai. Jika mahu hidangan berkuah, jadikan air rebusan gading ini sebagai sup. Pastikan juga kicap yang digunakan adalah kicap kipas udang – pekat manis, masakan ini tidak perlu ditambah lagi dengan perisa lain, kerana rasa dari kicap tersebut sudah cukup sedap.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

SESEDAP RASA