Isnin, 14 September 2009

Spaggetti Cara Ida

BAHANNYA :

1. 1 CEKAK SPEGGETTI
2. 5 BIJI BEBOLA DAGING
3. 3 POTONG ISI KETAM
4. 1 BIJI TELUR
5. 1 BIJI BAWANG PUTIH - dikisar
6. 5 BIJI BAWANG MERAH - dikisar
7. 1 SENDUK LADA KISAR
8. 1 SENDUK TOMATO PURI
9. 1 SENDUK SOS SPAGETTI
10. 1 TANGKAI DAUN BAWANG
11. 1 TANGKAI DAUN SADERI
12. MINYAK SECUKUPNYA
13. GARAM DAN GULA SECUKUPNYA


CARANYA :

Rebuskan spagetti, bebola daging dan isi ketam tuangkan sedikit minyak masak kedalam air rebusan, apabila sudah masak atau spagetti sudah lembut tos dan ketepikan, asingkan speggetti dan bebola daging dan isi ketam. Seterusnya tumiskan bahan yang dikisar, apabila naik bau masukkan lada kisar dan apabila lada sudah garing masukkan tomato puri dan sos speggetti, garam dan gula, apabila pecah minyak masukkan telur dan kacaukan sambal agar telur hancur, kemudian masukkan bebola daging dan isi ikan supaya ia sebati dengan sambal. Kemudian masukkan speggetti, daun bawang dan daun saderi kacau ratakan dengan sambal gaul dalam 2-3 minit sudah sesuai untuk dihidang.

P/S : Datangnya idea untuk membuat resepi ini bermula dari pizza hut, sedap pulak tu, apalagi, cubalah cari bahan-bahan di pasar raya, Alhamdullilah menjadi percubaan ini dan anak juga suami turut mengemarinya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

SESEDAP RASA