BAHANNYA :
1. ekor ketam
2. 1 bungkus sup bunjut
3. 1 biji bawang merah (dipotong bulat)
4. 2 biji lada cili merah (Diketuk2)
5. 2 biji bawang merah (Kisar)
6. 1 biji bawang putih (kisar)
7. 1 inci halia (kisar)
8. 1 batang serai
9. Garam dan gula
10. Air secukupnya
11. Sedikit minyak untuk menumis
12. Tambahan (daun saderi, saleri dan putik jagung)
11. Sedikit minyak untuk menumis
12. Tambahan (daun saderi, saleri dan putik jagung)
CARANYA :
Tumiskan bahan yang telah dikisar, selepas naik bau masukkan air secukupnya. Apabila mendidih masukkan sup bunjut dan bahan-bahan yang lain serta ketam. masukkan juga perasa garam dan gula. Apabila ketam berubah warna atau telah masak tutup api dan masakan sdia dihidang.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan