BAHAN A (rebus)
1kg ekor lembu
1 sudu kecil garam
2 helai daun limau purut
2 helai daun salam
1 helai Daun kunyit bersaiz kecil
Air secukupnya untuk rebusan.
Rebus ekor lembu dengan bahan diatas 3/4 empuk
(Air rebusan jangan dibuang)
BAHAN B (tumbuk@kisar)
1 senduk lada kisar
3 ulas bawang putih
4 ulas bawang merah
1 inci halia
1 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup
1 inci belacan
BAHAN C (disangai tanpa minyak dan tumbuk)
2 sudu kecil ketumbar biji
2 sudu kecil jintan putih biji
2 sudu kecil lada hitam biji
BAHAN D
Minyak masak untuk menumis
2 batang serai diketuk
4 helai daun limau purut
1 sudu makan kerisik
Garam dan gula @ perasa
40g asam jawa
300 ml air (untuk gaul dengan asam jawa)
CARANYA :
Panaskan minyak, kemudian tumis bahan B & C sehingga wangi. Masukan serai, daun limau purut, kerisik garam dan gula @ perasa dengan sedikit air rebusan ekor lembu.
Apabila kuah mendidih masukkan air asam jawa, ekor lembu dan air rebusan, biarkan kuah merenih dan ekor lembu cukup masak, apabila kuah menjadi pekat (seperti rendang), ekor lembu masak siam pun siap masak.
Apabila kuah mendidih masukkan air asam jawa, ekor lembu dan air rebusan, biarkan kuah merenih dan ekor lembu cukup masak, apabila kuah menjadi pekat (seperti rendang), ekor lembu masak siam pun siap masak.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan