Bahan-bahan :
2 biji ubi bersaiz sederhana
1 senduk gula merah
2 senduk gula melaka
1 mangkuk santan kelap
1/2 tin susu cair carnation
1 sudu kecil garam
1 1/2 inci halia
2 helai daun pandan
5 mangkuk air
Caranya :
Jerang air didalam periuk, masukkan ubi gula merah, gula melaka dan kacau perlahan supaya gula melaka dan gula merah larut bersama air dan biarkan seketika agar ubi cukup masak sambil di kacau sekali sekala. Selepas mendidih masukkan halia dan daun pandan. apabila ubi empuk masukkan santan dan susu cair dan di kacau sentiasa perlahan-lahan dengan api sederhana. Selepas mendidih pengat pun sudah masak.
P/s : santan memang sengaja di masukkan kemudian untuk memastikan santan tidak pecah kerana ubi perlu empuk terlebih dahulu, dan tidak perlu sentiasa di kacau kerana santan di masukkkan kemudian.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan