BAHANNYA :
1. 1 BIJI BAWANG PUTIH
2. 2 BIJI BAWANG MERAH
3. 1 INCI HALIA
4. 3 INCI KUNYIT
5. 7 TANGKAI LADA CILI
6. 10 BIJI BELIMBING BULUH- DIBELAH DUA
7. 2 MANGKUK SANTAN (ASINGKANG 1 CAWANG YANG PEKAT)
8. 2 EKOR IKAN GELAMA SEDERHANA BESAR DIPOTONG DUA
9. ½ CAWANG AIR ASAM JAWA
10. GARAM DAN GULA SECUKUPNYA
CARANYA :
Bahan 1-5 dikisar, apabila selesai masukkan kedalam periuk bersama air dan santan. Bila mendidih masukkan air asam jawa, garam dan gula dan dikacau perlahan-lahan. Bila kuah mendidik lagi masukkan ikan dan dikacau perlahan-lahan apabila ikan hampir masak masukkan 1 cawan santan pekat dan belimbing yang dibelah dua dan apabila belimbing berubah warna tutup api. Hidangan siap di masak.
1. 1 BIJI BAWANG PUTIH
2. 2 BIJI BAWANG MERAH
3. 1 INCI HALIA
4. 3 INCI KUNYIT
5. 7 TANGKAI LADA CILI
6. 10 BIJI BELIMBING BULUH- DIBELAH DUA
7. 2 MANGKUK SANTAN (ASINGKANG 1 CAWANG YANG PEKAT)
8. 2 EKOR IKAN GELAMA SEDERHANA BESAR DIPOTONG DUA
9. ½ CAWANG AIR ASAM JAWA
10. GARAM DAN GULA SECUKUPNYA
CARANYA :
Bahan 1-5 dikisar, apabila selesai masukkan kedalam periuk bersama air dan santan. Bila mendidih masukkan air asam jawa, garam dan gula dan dikacau perlahan-lahan. Bila kuah mendidik lagi masukkan ikan dan dikacau perlahan-lahan apabila ikan hampir masak masukkan 1 cawan santan pekat dan belimbing yang dibelah dua dan apabila belimbing berubah warna tutup api. Hidangan siap di masak.
P/S :Kuah harus sentiasa dikacau perlahan-lahan jika tidak santan boleh pecah dan kuah jadi tidak menarik.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan