BAHANNYA :
1. MINYAK MASAK SECUKUPNYA
2. ½ KILO BABAT - direbus
3. 2 BIJI BAWANG PUTIH - dikisar
4. 5 BIJI BAWANG MERAH - dikisar
5. 3 BATANG SERAI - dikisar
7. 3 INCI HALIA - dikisar
TAMBAHAN :CENDAWAN TIRAM
LOBAK MERAH DIPOTONG MEMANJANG
CARANYA :
Babat direbus dahulu. Tumiskan bahan 3-7, masukkan garam dan gula. Kacau sehingga naik bau. Kemudian masukkan pula babat yang telah direbus tadi dan masukkan lobak merah dan renehkannya agar sebati dengan rencah tadi. Apabila sudah naik minyak masukkan pula cendawan tiram kacau beberapa ketika kemudian siap dan padamkan api.
P/S : Selain babat, daging ayam juga boleh dimasak menggunakan rencah ini. Jika nak sedap lagi lebihkan bawang merah dan serai. Masakan ini adalah resepi sendiri, sejarahnya bermula bila rancangan hendak masak untuk mengikut satu resepi ayam tidak cukup rencahnya jadi resepi itu diadaptasikan untuk menghasilkan masakan ini. Sedap juga rasanya.
TAMBAHAN :CENDAWAN TIRAM
LOBAK MERAH DIPOTONG MEMANJANG
CARANYA :
Babat direbus dahulu. Tumiskan bahan 3-7, masukkan garam dan gula. Kacau sehingga naik bau. Kemudian masukkan pula babat yang telah direbus tadi dan masukkan lobak merah dan renehkannya agar sebati dengan rencah tadi. Apabila sudah naik minyak masukkan pula cendawan tiram kacau beberapa ketika kemudian siap dan padamkan api.
P/S : Selain babat, daging ayam juga boleh dimasak menggunakan rencah ini. Jika nak sedap lagi lebihkan bawang merah dan serai. Masakan ini adalah resepi sendiri, sejarahnya bermula bila rancangan hendak masak untuk mengikut satu resepi ayam tidak cukup rencahnya jadi resepi itu diadaptasikan untuk menghasilkan masakan ini. Sedap juga rasanya.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan