Jumaat, 13 November 2015

3 layered cottage cheese cake







Bahan-bahan :

1. 100 gm whipping cream
2. 100 gm cream cheese
3. 1/2 cawan gula
4. 5 sudu kecil serbuk gelatin
5. 1 sudu kecil perasa vanila
6. 2 sudu kecil serbuk koko
7. 1/2 sudu kecil pewarna merah
8. 2 sudu kecil jem strawberry ( lebih lagi sedap)
9. 1 mangkuk air panas ( untuk cairkan serbuk gelatin)
10. Loyang bulat atau bekas yang bersesuainya
6. Aluminium foil




Caranya :



Putar Whipping cream, cream cheese dan gula hingga sebati dan kembang biarkan diputar menggunakan mixer stand. Sementara itu cairkan Sebuk gelatin sehingganmenjadi cecair dan masukkan ke dalam bekas yang diputar.



Setelah sebati bahan yang diputar masukkan ke dalam 3 bekas berasingan, 1 bekas masukkan Perisa vanilla dan kacau sebali, 1 bekas masukkan Serbuk milo kacau sebati, dan 1bekas masukkan pewarna merah dan jem strawberry cakau sebati.



Kemudian balutkan loyang dengan aluminium foil, setelah siap masukkan sesenduk demi sesenduk setiap perasa 3 bekas tadi hingga habis.





Setelah selesai semuanya masukkan ke dalam fridge, 2 jam arah seiurang-kurangnya sehingga keras. Siap untuk dijadikan desert.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

SESEDAP RASA