Selasa, 2 Jun 2020
Puding Lumut Butter
Lapisan lumut
2 biji telur
100 gram gula pasir
130ml santan segera (KARA)
550ml air
1 sudu teh perasa vanila,
1/2 sudu teh pewarna hijau (emulco pandan)
1/2 sudu teh garam
10 gram serbuk agar-agar
Caranya:
Sediakan bekas yang bersesuaian. Pukul telur sehingga berbuih kemudian masukkan gula, air, perasa vanila, pewarna hijau dan serbuk agar2 kacau sebati semua bahan. Tapiskan ke dalam periuk dan panaskan dengan api sederhana sehingga mendidih. Kacau sentiasa untuk dapatkan lumut yang halus dan cantik sekata. Apabila mendidih tutup api dan biarkan seketika sehingga suam @ buih didalam periuk tiada dan tuangkan ke dalam acuan. Biarkan ia mengeras didalam suhu bilik sementara itu sediakan bahan lapisan butter pula.
Lapisan Butter
4 biji telur
1/2 tin susu pekat manis
1 sudu kecil perasa vanila
100 gram butter (cairkan)
10 gram serbuk agar2
550ml air
Caranya:
Sediakan bekas yang beresuaian. Pukul telur sehingga berbuih @ sebati, masukkan susu dan butter yang telah dicairkan pukul sebati dan ketepikan.
Kemudian sediakan periuk masukkan air dan serbuk agar-agar kemudian panaskan sehingga mendidih. Setelah mendidih kecilkan api dan masukkan bahan adunan butter itu tadi, kacau sentiasa sehingga berbuih @ mendidih . Setelah itu tuangkan ke lapisan lumut yang telah keras, biarkan seketik didalam suhu bilik @ sejuk baru dimasukkan ke dalam fridge. Siap!! Boleh makan waktu berbuka nanti.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan