Bahan Tepung :
1/2 cawan nasi
2 cawan santan cair
2 cawan tepung beras
1 sudu kecil muripan direndam dengan 2 sudu besar air suam biarkan dalam 1 minit
Sedikit garam dan gula (tak letak gula pun x pe)
Sedikit minyak (untuk disapu dikuali supaya tidak melekat)
2 cawan santan cair
2 cawan tepung beras
1 sudu kecil muripan direndam dengan 2 sudu besar air suam biarkan dalam 1 minit
Sedikit garam dan gula (tak letak gula pun x pe)
Sedikit minyak (untuk disapu dikuali supaya tidak melekat)
CARA MEMASAK:
Kisar nasi, garam, gula dan santan cair.
Selepas kisar, campurkan dengan tepung beras dan kacau sebati.
Kemudian masukkan muripan dan kacau lagi hingga sebati. peram @ biarkan dalam 1 jam.
Sapu sedikit minyak pada pan atau acuan. Bakar lebih kurang 10 minit. Boleh bakar guna kuali leper atau acuan elektrik. Lebih kurang macam masak lempeng.
Selepas kisar, campurkan dengan tepung beras dan kacau sebati.
Kemudian masukkan muripan dan kacau lagi hingga sebati. peram @ biarkan dalam 1 jam.
Sapu sedikit minyak pada pan atau acuan. Bakar lebih kurang 10 minit. Boleh bakar guna kuali leper atau acuan elektrik. Lebih kurang macam masak lempeng.
BAHAN KUAH:
1 biji telur
1 cawan santan pekat
1 sudu besar tepung jagung dibancuh dengan 1/2 cawan air
1/2 buku gula melaka
1 helai daun pandan
Sedikit garam
Gula jika kurang manis
1 biji telur
1 cawan santan pekat
1 sudu besar tepung jagung dibancuh dengan 1/2 cawan air
1/2 buku gula melaka
1 helai daun pandan
Sedikit garam
Gula jika kurang manis
CARA MEMASAK:
Kisarkan telur bersama santan. Kisar sekejap sahaja bagi sebati.
Kemudian masukkan semua bahan-bahan ke dalam periuk.
Baru buka api, masak dengan api perlahan Sehingga gula melaka betul-betul larut. Bila kuah mula pekat/likat sudah dikira masak.
Kemudian masukkan semua bahan-bahan ke dalam periuk.
Baru buka api, masak dengan api perlahan Sehingga gula melaka betul-betul larut. Bila kuah mula pekat/likat sudah dikira masak.
INFO: Boleh masukkan isi durian pada kuah untuk tambah rasa durian
Tiada ulasan:
Catat Ulasan