Minyak untuk menggoreng
2 ekor ketam (seekor di belah 2)
2 sudu besar tepung jagung
50 gram butter
3 biji bawang putih ditumbuk kasar
3 tangkai cili padi (dipotong kecil) kalau nak pedas, tambah lagi
2 tangkai daun kari
4 sudu besar susu cair
2 biji telur masin
Perasa gula dan garam
Caranya :
Panaskan minyak dalam kuali, sementara itu gaulkan tepung jagung bersama ketam, apabila minyak cukup panas gorengkan ketam hingga masak kekuningan.
Sementara menggoreng, lenyekan telur masin hingga hancur siap. Ketam pun cukup masak angkat ketam yang telah di goreng (tak perlu terlalu lama).
Kemudian panaskan kuali dengan api sederhana, masukkan butter biarkan ia cair. Kemudian tumiskan bawang putih, cili padi dan daun kari kacau hingga naik bau. Masukkan pula susu cair kacau sebati dan masukkan pula telur masin yang dihancurkan tadi.
Perasakan dengan gila dan garam ( tak suka masin tak perlu tambah garam, telur masin sudah mencukupi. Akhir sekali masukkan ketam kacau biar rata dengan ketam, Apabila kuah menjadi kering, siap sudah ketam butter ikan masin.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan