Bahan-bahannya :
1. 1 biji bawang putih
2. 5 biji bawang merah kecil (lagi banyak lagi best)
3. 7 ekor ikan bilis (dibelah 2 @ dibuang isi perut)
4. 11 tangkai lada cili (@ikut suka)3. 7 ekor ikan bilis (dibelah 2 @ dibuang isi perut)
5. ¼ serbuk kunyit
6. 3 sudu besar Minyak Masak
7. 2 mangkuk kecil Nasi Putih
8. Garam & Gula @ serbuk perasa secukupnya
6. 3 sudu besar Minyak Masak
7. 2 mangkuk kecil Nasi Putih
8. Garam & Gula @ serbuk perasa secukupnya
Caranya :
Bahan 1 hingga 4 ditumbuk, tak perlu lumat. Panaskan minyak kemudian tumiskan bahan yang telah ditumbuk, masukkan garam,gula dan serbuk kunyit. Setelah tumisan khususnya lada cukup masak dan serbuk kunyit telah sekata, masukkan nasi. apabila nasi dengan rencahnya. telah sekata, maka siap sudah nasi goreng kunyit. Inilah dia yang dikatakan nasi bujang, senang di masak. Siap dah!!!!! Dan boleh makan.
Walaupun nampak simple tapi kalau memang da pandai masak @ selalu ke dapur, simple2 pun sedap tau, tapi air tangan setiap orang itu berbeza.
Sebenarnya tak sempat masak. Jadi masak je la nasi gorang ni, lom siap lagi Asyraaf da cakap sedapnya ibu masak, aduhai!!!! Pandai dia nak ambil hati ibu dia. Banyak betul Asyraaf makan, berkali-kali menambah. Sedap katanya, Alhamdulillah.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan