BAHAN-BAHAN :
1. 2 ekor ikan (ikut jumlah isi rumah)
2. serbuk kunyit secukupnya
3. 1 biji bawang putih
4. 2 biji bawang merah(kecil)
5. 1 inci halia
6. 1 1/2 inci kunyit
7. 11 tangkai lada cili (ikut suka masing2)
8. 2 biji telur (ikut suka kalau nak lebih)
9. sedikit air asam jawa
10. 1 senduk minyak
11. garam dan gula secukupnya
u/p : sebuk kunyit dan sedikit garam digaul rata dengan ikan, kemudian ikan digoreng
CARANYA :
Bahan 2 hingga 6 ditumbuk lumat, panaskan kuali, tumiskan bahan yang telah ditumbuk, masukkan garam dan gula dan air asam jawa, apabila dah sebati dan naik minyak masukkan telur, kacau sedikit demi sedikit supaya jadi kepingan-kepingan kecil telur tersebut. Apabila telur cukup masak masukkan ikan dan gaul dengan bahan yang telah dimasak. Siap!!!!
Asyraaf suka makan lauk ni, tak sangka pulak, sebab pada mulanya bimbang dia kepedasan, tapi dia kaman tak minum2 air, rupanya dia tengok ibu dia tak minum dia pun tak minum nak tunggu makanan habis baru dia nak minum, macam ibu dia….
Isnin, 20 Februari 2012
Ikan Pedas Timbus Telur
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan