Saya bukan pengemar roti,
tetapi selepas rasa roti yang satu ni, satu biji tak cukup, 1 hari boleh makan
2 ke 3 biji. Ya, gara-gara viral, maka saya cuba, memang tak mengecekan
khususnya pengemar cheese. Saya kongsikan resepinya seperti dibawah.
Bahan Untuk Doh
Roti
300gm tepung gandum
11gm yis
kering / sebungkus mauri-pan
30gm gula pasir
200ml susu full
cream (sejuk)
1 biji telur
3 gm - garam
30gm - butter
Mulakan dengan satukan
semua bahan kecuali butter. Mix @ gaulkan semua bahan hingga tepung
tak melekat di bekas. Masukan pula butter dan uli smpai elastik.
Selepas jadi doh saya timbang
berat 540gm dan bahagikan kepada 9 bersamaan dengan 60 gm sebiji. Bulat kan doh
masukkan dalam mangkuk kertas dan biarkan adunan naik sekali ganda. Kemudian
bakar pada suhu 180°C Selama 20 minit. Bergantung pada oven masing- masing ye.
Terus ke step berikutnya.
Cream cheese
felling
200gm cream cheese
30gm gula pasir
50gm whipping cream
mix cream cheese dan gula
sehingga sebati dan masukan whipping cream hingga sebati. Masukkan ke dalam
piping beg. Selepas roti siap masak dan sejuk belahkan roti dan piping kan
cream cheese. siap ketepikan dan seterusnya;
Resepi garlic
butter sauce
130gm unsalted
butter (dicaikan)
50gm bawang putih
(cincang halus)
30gm susu pekat
3 gm parsley
1 biji telur
Satukan semua bahan didalam
bekas dan kacau sebati. Kemudian sapukan dibahagian atas roti @ keseluruhan
bahagian roti jika suka dah siap, bakar lagi selama 10 - 15 minit.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan