Bahan-bahan :
1. 4 biji bawang besar
2. 5 ulas bawang putih
3. 3 sudu besar lada kisar
4. 50gm udang kering
5. 50gm udang geragau
6. 100gm Daging (direbus dan air rebusan jangan dibuang)
7. 2 sudu besar Kacang tanah (kisar)
8. 4 sudu sos tomato
9. 1 sudu sos tiram
10. Udang segar (ikut suka lagi banyak akan memaniskan kuah)
11. 3 @ 4 biji telur
12. Sayur sawi (ikut suka nak banyak mana)
13. 1 bungkus mee kuning 450gm
14. Minyak untuk menumis
Caranya :
Rebus daging dulu. Kisar bawang besar dan bawang putih. Kemudian kisar udang kering dan udang geragau, jangan campur dengan bawang kisar tadi. Seterusnya tumiskan bawang yang telah dikisar, setelah naik bau masukkan ladar kisar.(lada tak perlu banyak sangat kerana mee bandung kena manis bukan pedas)
Masukkan pula sos tomato dan sos tiram kacau lagi masukkan pula udang kisar dan kacang kisar. Tambahkan perasa garam dan gula, kacau biar sebati semua bahan kemudian masukkan air rebusan daging, tambah air jika perlu. Bila kuah mendidih kecil kan api masukkan telur masukkan sawi, kuah agak2 jangan terlalu cair @ pekat.
P/s : daging, udang dan telur boleh letak lebih jika suka
Tiada ulasan:
Catat Ulasan