Khamis, 1 Februari 2018

Sup Cendawan Tiram





BAHANNYA : 

1. 2 Bungkus cendawan tiram
2. 1/2 bungkus kuib pati ayam maggie
3. 1 biji bawang merah (dipotong bulat)
4. 1 biji bawang putih (dihiris)
5. 1 biji lada merah ( dihiris) 
6.  Cencawa Ekoni (jika suka)
7. Sayur tambahan lobak merah, daun saleri dan putik jagung 
8. Garam dan gula  
9. 1 bungkus  Soon
10. Air secukupnya


CARANYA : 

Jerangkan air didalam periuk, selepas mendidih, masukkan semua bahan kecuali cendawan dan daun saleri, selang beberapa minit masukkan pula cendawan. Sederhanakan api dan apabila mendidih, sup siap untuk dihidang.


P/S : Saya tidak menumis kerana masakan sebegini lebih sihat tanpa minyak, malah kuib pati ayam juga sudah mempunyai minyak walaupun dalam kuantiti yang sedikit.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan