Rabu, 7 Februari 2018

Kek Batik Pandan Cheese



Bahan-bahan
10 biji telur
250 gm susu pekat manis@ 1/2 tin susu
200 gm tepung gandum
200 gm horlicks @ 1 Pek kecil
100 gm nestle nestum original
1/2 sudu kecil perisa pandan
1 1/2 sudu kecil pewarna hijau
1 buku batter cup
1 bungkus biskut marie

Bahan toping
150g cream cheese
100 ml whipping cream
1 sudu kecil jus lemon
1/4 cawan susu pekat manis ( nak manis tambah lagi)
1 sudu pewarna hijau





Caranya
Pukul telur hingga sebati. Masukan susu dan pukul lagi masukkan tepung gandung, horlicks dan nestum pukul lagi adunan hingga sebati masukkan perisa dan pewarna kacau lagi hingga warna sekata.
Sediakan loyang dan dibalut dengan aluminium foil, pecahkan 2 biskut merry dan ketepikan.
Seterusnya cairkan butter didalam kuali. Masukkan adunan tadi kacau hingga butter cup dan adunan sebati. Pastikan api sederhana.
Setelah adunan menjadi likat dan berubah warna masukkan biskut merry dan gaul perlahan. Kemudian masukkan adunan didalam loyang tadi. Tekankan hingga padat.




Untuk topping
Masukkan semua bahan kecuali pewarna hijau, putar hingga kembang. Ambil sesudu cream cheese digaulkan dengan pewarna hijau untuk corakkan seperti didalam gambar. Corak tu ikut kreativiti masing2. Tak nak buat pun x pe.
Da siap semua masuk kan dalam fridge.
Resepi Saya ni kurang manis ya @ sesedap rasa tetapi kalau anda nak lebih manis boleh lebih kan susu.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan