Ahad, 24 Mac 2013

Asam Pedas Kepala Ikan Merah cara Ida


Bahan :

1. Rempah penumis, ( kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih,       bunga lawang)
2. 1 ulas bawang putih (dikisar)
3. 2 biji bawang merah kecil (dikisar)
4. 1 inci halia (dikisar)
5. 1 inci kunyit hidup (dikisar)
6. 2 1/2 senduk kecil lada kisar 
7. 4 ekor ikan sederhana besar (Siap digaul dengan badan dan         kunyit)
8. 1 mangkuk kecil air asam masa
9. Sedikit minyak untuk menu is
10. Garam dan gula secukupnya
11. 1 1/2 mangkuk besar Air / secukupnya
12. 2 tangkai serai (boleh juga letak dauk kesom)
13. 5 tangkai bendi jika suka atau terung.


Caranya :

Panaskan minyak dan tumis rempah penumis, masukkan bahan 2-5 yang telah dikisar masukkan perasa badan dan gula, selepas naik bau masukkan lada kisar kacau biar sekata masukkan juga serai dan biarkan sehingga lada berubah warna sedikit masak tetapi perlu di kacau sesekali supaya lada tidak  hagus, masukkan air asam jawa dan air, biarkan sehingga mendidih masukkan ikan dan sayur, bila ikan telah masak, rasa kuahnya cukup rasa, Siap untuk dihidang.



Tiada ulasan:

Catat Ulasan