Rabu, 8 Februari 2012

Sotong Masak Kicap Cara Ida













Bahan-Bahan :

1. 1 ulas bawang putih
2. 1 biji lada merah
3. 2 biji Bawang Merah Besar
4. 1/2 inci halia
5. 7 ekkor Sotong
6. sedikit air asam jawa
7. Minyak masak secukupnya
8. rempah penumis (kayu manis, buah pelaga, bunga lawang, bunga cengkih)
9. 2 senduk besar kicap kipas udang (manis)


Caranya :

Bahan no 1 hingga 4 dihiris. Panaskan minyak, masukkan rempah pemunis kemudian tumiskan bahan yang telah dihiris. Setelah naik bau, masukkan sotong dan air asam jawa. Setelah sotong mengeras masukkan kicap. Oleh kerana sotong mengeluarkan air, sotong di masak lama sedikit bagi mengurangkan air yang keluar dari sotong.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan