Isnin, 21 Disember 2009

Tenggiri Masak Kari Cara Ida



BAHANNYA :

1. 1 ULAS BAWANG PUTIH
2. 2 ULAS BAWANG MERAH
3. 1/2 INCI HALIA
4. 1/2 SENDUK LADA KISAR
5. 1/2 SENDUK SERBUK KARI IKAN (dibancuh dengan air)
6. 1 MANGKUK KECIL SANTAN
7. 1 EKOR IKAN TENGGIRI (potong ikut citarasa)
8. SEDIKIT AIR ASAM JAWA
9. MINYAK SECUKUPNYA
10. GARAM, GULA SECUKUPNYA


TAMBAHAN :

LOBAH DI POTONG BULAT
BENDI


CARANYA :

Pastikan bahan 1-3 dikisar, kemudian panaskan minyak tumiskan bahan 1-3 yang telah dikisar. Setelah naik bau masukkan lada kisar dan serbuk kari kacau biar sebati. Biarkan lama sedikit agar lada benar-benar masak, kemudian masukkan air asam jawa dan santan serta garam dan gula, kacau sentiasa kuah agar santan tidak pecah, masukkan juga bendi dan lobah sebagai tambahan. Setelah kuah mendidih masukkan ikan pula, perlahankan api agar kuah tidak kering, apabila ikan sudah cukup masak tutup api, lauk sudah siap untuk dihidangankan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan