Selasa, 14 Februari 2012

Sup Bebola Cendawan Dengan Soon




BAHAN-BAHAN :


1. 1 biji lada merah

2. 1 biji bawang putih

3. 2 bji bawang merah kecil

4. 6 ekor ikan bilis dibelah 2

5. 2 sudu besar sos tiram

6. 1 bungkus cendawan tiram

7. 10 biji bebola daging

8. soon dan tahu kering

9. garam dan gula

10. air 3 mangkuk atau secukupnya


u/p no.1 hingga 3 dihiris.


CARANYA :


Jerangkan air didalam periuk. Selepas mendidih masukkan bahan 1 hingga 4, masukkan sos tiram dan kacau. Masukkan pula bahan 6,7,8 dan 9 dan kecilkan api, kacaukan agar semua bahan mereneh, apabilan mendidih biarkan seketika dan tutup api. Siap untuk di hidang.


Masa masak sup ni, memang sengaja masukkan soon dan bebola daging lebih2, sebab asyraaf memang suka, tapi bila makan dia kata tak sedap, tak nak makan, sedihnya aku. Tapi bila aku suapkan bebola daging kat mulut dia, baru dia suka, bila dia nampak pulak soon, lagi dia suka. Ha!!!!!! da agak da, sebab dia tak rasa, tu pasal la tak suka tak sedap katanya.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan