Khamis, 17 September 2009

Sambal Sotong Kegemaran Ida

BAHANNYA :

1. 1 EKOR SOTONG BASAH
2. 1 ULAS BAWANG PUTIH-kisar
3. 3 ULAS BAWANG MERAH-kisar
4. 2 INCI HALIA-kisar
5. 4 SENDUK BESAR LADA-kisar
6. SEDIKIT AYER ASAM JAWA
7. MINYAK SECUKUPNYA
8. GARAM DAN GULA SECUKUPNYA


CARANYA :

Panaskan minyak, tumiskan bahan 2-4, bila naik bau masukkan lada kisar, garam dan gula secukupnya dan biarkan lada sampai pecah minyak, masukkan pula air asam jawa dan kacau. Apabila pecah minyak sekali lagi atau lada separuh masak masukkan sotong yang telah siap disiang. Setelah digaul dengan lada biarkan sotong mereneh dengan api yang sederhana. Apabila
sotong kelihatan masak atau berubah warna tutupkan api, sambal sotong pun siap di masak.

P/S : Bagi yang suka makan belacan, maka ia boleh juga ditambah sebagai perasa didalam sambal ini.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan