Selasa, 15 Jun 2010

Sambal Udang Masakan Ida



BAHAN :
1. 1/2 KILO UDANG SEDERHANA BESAR
2. 1 ULAS BAWANG PUTIH
3. 2 ULAS BAWANG MERAH
4. SEDIKIT HALIA
5. LADA KISAR SECUKUPNYA
6. GARAM DAN GULA SECUKUPNYA
7. MINYAK MASAK SECUKUPNYA
8. SEDIKIT AIR ASAM JAWA

CARANYA :
Bahan 2-4 ditumbuk, kemudian panaskan kuali setelah kuali panas masukkan minyak kemudian tumiskan bahan yang ditumbuk. Setelah naik bau masukkan lada kisar, setelah dikacau-kacau masukkan pula air asam jawa dikacau lagi agar lada dan air sebati. Masukkan perasa garam dan gula secukupnya dan biarkanseketika kemudiam masukkan udang pula dan biarkan sambal dan udang betul-betul masak.

Siap untuk dihidang. Mudah saja bagi yang suka memasak.

SESEDAP RASA